Dieren

Tijdens de Streekdagen zijn er tal van activiteiten met bijzondere dieren. Er zijn op het hoofdterrein diverse shows en er is een speciaal terrein voor paarden.

Op het hoofdterrein:

 • Dock Diving o.l.v. Arie Konings
 • Kinderboerderij met knuffelweide: vrij toegankelijk voor publiek.
 • Patrick Smits: bike trial: demonstraties en workshops
 • Geitenkeuring
 • Schapenkeuring
 • Verbeterd Roodbont Vleesvee
 • Bellatorem Alpaca’s
 • Tentoonstelling Klein vee en vogels
 • Tentoonstelling Uilen

Paarden

Paardenactiviteiten zijn al jaren goed vertegenwoordigd op de Streekdagen. Van dressuur tot tuigpaarden en hackney rijders: het paardenterrein is de gehele dag volop in gebruik.

Bekijk het complete dagprogramma op het paardenterrein >

Dock Diving o.l.v. Arie Konings

Dock Diving is in Amerika al jarenlang  een spectaculaire hondentopsport waarin teams in iedere wedstrijd weer het ene na het ander record proberen te verbreken in 3 onderdelen waaruit deze sport bestaat n.l.:

Big Air
De score bij dit onderdeel is gebaseerd op afstand waarbij het de bedoeling dat de hond vanaf een aanloopsteiger met een maximum lengte van 12 meter in het water springt. De gemeten afstand van de sprong zal geregistreerd worden door middel van camera. Het team dat de grootste afstand behaald wint.

Extreme vertical
De score bij dit onderdeel is gebaseerd op hoogte. De hond zal lopen en springen van het einde van de aanloopsteiger en pakt een object uit een extender opgehangen boven het zwembad. Het team dat de hoogste hoogte bereikt wint.

Speed Retrieve
De score bij dit onderdeel is gebaseerd op tijd. De hond zal lopen en springen vanaf het einde van de aanloopsteiger in het water en zwemmen tegen het einde van het zwembad voor het ophalen van een object. Het team met de snelste tijd wint.

Verbeterd Roodbont Vleesvee; hét enige Nederlandse vleesveeras!

We zijn trots dat we onze Nationale Keuring van het Verbeterd Roodbont Vleesvee, tijdens de Streekdagen in Meeuwen kunnen houden. Daar kunt u een goede vertegenwoordiging van ons mooie vleesveeras bijeen zien.

Maar wat is nu een Verbeterd Roodbonte koe?
Door het fokken uit roodbonte M.R.IJ. dieren naar runderen met luxe vleesvee eigenschappen zijn we er in geslaagd, verbeterd roodbonte koeien te fokken met top kwaliteiten.
De uitstraling behoort tot de duidelijke kenmerken van dit ras. Een  kleurrijk handzaam huisdier, met hoogwaardige vleeskwaliteiten met zeer gunstige slachtrendementen en een goed karakter.
Het ras geniet veel aandacht voor de melk en zoogveehouderij. Het maakt het ras geliefd voor de veehouder, de slager en de consument.

Door vleesveefokkers is op 1 Maart 1988 het stamboek opgericht voor het Verbeterd Roodbont Vleesveeras.
De vereniging streeft steeds door een bewust gekozen fokbeleid naar een combinatie van  goede gebruikseigenschappen voor de ontwikkeling van super vleeskwaliteiten van de  verbeterd Roodbonte dieren, het enige originele vleesras van Nederlandse bodem.
Voor de toekomst zal dit doel steeds nagestreefd worden, om een heerlijk mals stukje vlees te kunnen aanbieden wat door de consument zeker gewaardeerd zal worden.

De foktechnische commissie van het verbeterd Roodbont stamboek stelt zich tot doel de dieren op natuurlijke wijze te laten kalveren en hierin de Verbeterd roodbonten zo veel mogelijk te verbeteren. Het fokdoel dat hierbij aansluit gaat uit van:

Een groter dier te fokken met behoud van de juiste verhoudingen.
De dieren voor de fokkerij moeten aan vereiste schofthoogtematen voldoen.
Dieren fokken met grotere binnenbekkenmaten van minimaal 23 cm hoog en 20 cm breed.
Zorgen dat er vitale kalveren worden geboren van circa 42kg.
Streven naar een kortere draagtijd. Tussen 276 dagen en 282 dagen.
Dieren fokken met behoud van rastype en bespiering.
Dieren fokken met behoud van goede slachteigenschappen.
Dieren fokken met behoud van goed beenwerk dat fijn van structuur is maar droog en krachtig is.
De dieren moeten op twee jarige leeftijd een kalf groot kunnen brengen.
Dieren fokken met behoud van goede moedereigenschappen.

De organisatie

Voorzitter: Johan v.d. Ven 06 511 38 432
Vice-voorzitter: Monique de Geus 06 201 72 081
Secretaris: Marga van Beukelen 0528 241 799
Penningmeester: Fons Withag 06 365 18 969

Secretrariaat: Kraloërweg 11, 7933 TA Pesse
0528 241 799
beuke615@planet.nl
http://www.verbeterd-roodbont-vleesvee.nl
Nationale Vleesveekeuring Meeuwen

Jury Adri van Gent

Mark Kouwenberg

Ringmeester Evert Rozendaal
Arbiter Evert Rozendaal

Commissie Meeuwen Evert Rozendaal 06 302 76 949
Wij praten graag met u over ons mooie Verbeterd Roodbonte Vleesvee. Daarnaast wensen wij u een gezellige en succesvolle dag toe!

 

 

Kinderboerderij met knuffelweide: vrij toegankelijk voor publiek.

Wat zouden de streekdagen zijn zonder dat er iets voor de kinderen te doen en te beleven is!
Immers als de kinderen zich vermaken op de streekdagen, dan vermaken ook de papa’s en de mama’s of opa’s en oma’s zich, ofwel het gehele gezin heeft dan een leuke dag.

Voor al deze kinderactiviteiten is geen extra bijdrage verschuldigd. Ofwel de kinderen kunnen er gratis aan meedoen.

Dit jaar zal er een echte kinderboerderij zijn. In en om deze kinderboerderij zullen er zo’n 70-tal (bijzondere) dieren zijn. De dieren mogen worden geaaid en mogen zelfs onder begeleiding gevoerd worden. Dus heb je altijd al een lama van dicht bij willen zien of wil je gewoon een konijntje aaien, neem dan kijkje op deze kinderboerderij.

Geitenkeuring

Op de Streekdagen in Almkerk wordt jaarlijks de Zuid-Nederlandse geitenkeuring gehouden. De deelnemers komen uit Noord-Brabant, Limburg, de Betuwe, Zeeland en een deel van de Zuid-Hollandse eilanden. Eind september volgt nog een nationale keuring in Kootwijkerbroek.

Stamboek geitenfokkers zijn lid bij een regionale fokvereniging. Voor deze regio zie de website van geitenfokvereniging St. Anna: www.sintanna.org

Landelijk is er de Nederlandse Organisatie voor de Geitenfokkerij (NOG). Deze organisatie houdt de stamboekregistratie bij van de vijf erkende Nederlandse geitenrassen, te weten: de Nederlandse Witte geit, de Nederlandse Toggenburgergeit, de Nederlandse Bonte geit, de Nederlandse Nubische geit en de Nederlandse Boergeit.
Voor meer informatie over deze specifieke rassen verwijzen we u naar de website van de Nederlandse Organisatie voor de Geitenfokkerij: www.geiten.org

Schapenkeuring

Altijd al benieuwd hoe dit in zijn werk gaat? Ook een schapenkeuring maakt u live mee op de Streekdagen Almkerk.

Bellatorem Alpaca’s

Alpacahouderij Bellatorem stelt zich voor:
Even voorstellen. Wij zijn familie Krijgsman. Tijdens een reis door Peru kwamen wij voor het eerst in aanraking met alpacas en we werden meteen verliefd op deze prachtige dieren. Terug in Nederland kwamen we er al snel achter dat deze dieren ook prima hier te houden zijn. Dus besloten wij na een intensieve voorbereiding een aantal dieren aan te schaffen. In oktober 2014 arriveerde onze eerste alpacas. Een aantal dames (Hembra’s) en een (gecastreerde) heer (Macho). In mei en juni zijn er enkele jongen (cria’s) geboren. Fantastisch om mee te maken en het is een prachtig gezicht om het kleine spul door de wei te zien rondrennen. Elke dag genieten we van deze bijzondere dieren.

Wij houden van deze dieren vanwege hun lief karakter, fijne wol en natuurlijk hun aantrekkelijke snuitjes. Het doel met onze kudde is het fokken en verkopen van dieren. Daarnaast hebben we jaarlijks een mooie wolopbrengst. Deze wol verkopen we o.a. aan thuisspinners. Zij verwerken de wol tot draad waarna ze er allerlei producten van maken zoals truien, sokken, mutsen etc. Maar het allerleukste vinden wij om zoveel mogelijk mensen kennis te laten maken met de alpacas. Daarom staan we op zaterdag 5 september op de Streekdagen. Kom dus gezellig langs om deze prachtige dieren in het echt te zien. Of neem alvast een kijkje op www.facebook.com/bellatorem.

Tentoonstelling Klein vee en vogels

V.K.P.N.O.

Ook de Vereniging voor Konijnen Pluimvee Nieuwendijk en Omstreken is weer van de partij met haar dieren. In een speciale tent kunt u/ je prachtige konijnen en bijzondere kippensoorten bekijken.

018

Vogelvereniging De Rietzanger

Dit is de vogelvereniging uit Almkerk en ze proberen de club van vogelliefhebbers te promoten. De vereniging bestaat uit 60 leden, die diverse vogels kweken, zoals kanaries, parkieten en tropische vogels.
Vogels houden en kweken is een prachtige hobby, en dat willen zij als vereniging uitdragen.
Het is dan ook de moeite waard om een kijkje te nemen bij de volière in de tent bij de V.K.P.N.O. Hier kun je de kweek resultaten bekijken van de leden van ‘de Rietzanger’.

De meeste leden kweken zeer bewust om er mee naar tentoonstellingen te gaan. Resultaten van deze inspanningen kunt u regelmatig in de (regionale) media vernemen.
Met recht kunnen ze trots zijn op de resultaten die geboekt worden, zoals een wereldkampioen, en diverse Nederlandse kampioenen.
Door gericht te kweken kunnen ze er ook voor zorgen dat de vogels uit de tropische landen zichtbaar blijven in Nederland.
Voor inlichtingen over deze vereniging bent u welkom op de stand bij de volière, daar is altijd iemand van de vereniging te vinden.

Tentoonstelling Uilen

Op de streekdagen komt Anton Sterrenburg uit Meeuwen.
Zijn hobby is het houden van uilen.
Het “uilen virus’ heeft hem 5 jaar geleden gegrepen toen hij een grote voliére heeft gebouwd voor een koppel kerkuilen.
Ook zal hij materiaal meenemen die te maken hebben met uilen. en mocht je vragen hebben stel ze gerust.
Met de uilen word niet gevlogen.
Anton komt met drie tamme uilen:

 • 1 kerkuil
 • 1 Europese Oehoe
 • 1 Witgezicht

Anton heeft rond de twaalf uilen, vijf verschillende soorten.

 • een tamme Kerkuil
 • een koppel Afrikaanse Oehoe’s
 • een koppel Sneeuw uilen
 • een koppel witzicht uilen.

Nieuwsgierig naar deze uilen geworden kom dan op zaterdag naar Almkerk!

Copyright © Streekdagen | Disclaimer | Sitemap | Webdesign Nieuw Ontwerp