Programma paarden

Wat is Horseboarding?
Horseboarding is een nieuwe multidisciplinaire teamsport waarbij nauwe samenwerking nodig is tussen de teamleden. De teams bestaan uit een ruiter met paard/pony en een boarder op een mountainboard (een soort groot skateboard met terreinwielen eronder), die samen
constant goed moeten communiceren om zo snel mogelijk parcoursen af te leggen met meerdere obstakels en poorten.
Tijdens onze competities verrijden we 2 verschillende parcoursen. Per parcours krijgen alle teams 3 kansen om hun snelste tijd neer te zetten. Alleen hun snelste tijd telt mee voor het eindklassement. Raakt 1 van de teamleden een pion aan en valt de bal van de pion af, krijgt het team 2 strafsecondes op hun tijd erbij, mist het team een poort dan krijgen ze 10 strafsecondes op hun verreden tijd erbij.
Er komen naar mate je in de hogere klasses komt, steeds meer technische elementen in het parcours wat van de ruiter, paard en boarden om steeds betere afstemming, controle en precisie vragen.

Horseboarding Holland is een organisatie die in mei 2018 is opgericht en nauw samenwerkt met Horseboarding International en Horseboarding UK. Sinds Mei 2018 is Horseboarding Holland dan ook druk bezig geweest met het organiseren van competities, trainingsdagen, workshops en shows.
Nu na de Corona hebben we weer een vol jaar met competities, shows en trainingsdagen waarbij we hopelijk nog meer mensen enthousiast krijgen voor deze geweldige tak van sport.

Geschiedenis
Het concept Horseboarding is opgezet in Engeland door Daniel Fowler- Prime. Daniel heeft al ruim 20 jaar ervaring in de stunt wereld als stuntruiter en in het trainen van filmpaarden. Hij heeft oa meegewerkt aan de bekende serie Game Of Thrones en de films Warhorse en King Arthur. Door zijn ervaringen in de stuntwereld is het idee ontstaan. Nadat hij al aan horsesurfing deed, kwam het idee om het ook op het land te gaan proberen met een mountainboard.
In het begin werd het uitgevoerd op lange rechte banen in de vorm van dragraces. Zo snel mogelijk rechtuit gaan was het doel. Maar na een korte tijd vond hij dat er meer uit te halen viel. Een factor die ervoor zou zorgen dat er ook voor de ruiter en boarder meer uitdaging bij zou komen. Een factor waardoor teams meer controle, kwaliteit en precisie moesten gaan tonen. Vanaf dat moment is hij met zijn team de parcoursen gaan ontwikkelen zoals we deze hedendaags kennen.

Voor wie?
Het is een sport die geschikt is voor iedereen.
We zien jonge kinderen, tieners, adolecenten en ook ouders van ruiters die op het board klimmen of juist te paard mee willen doen.
Ruiters die afwisseling in hun training zoeken zullen ook merken dat hun paarden er fijner van worden. Ze mogen even hun hele lijf uitstrekken en worden er sterker van. Ook pakken de paarden die geen wissels wilden springen in de trainingen aan thuis, ineens na enkele trainingen of wedstrijden de wissels vanzelf op. Dit is vaak omdat de paarden de lijnen van het parcours gaan kennen en ook zelf mee gaan denken en merken dat ze op die wijze hun balans beter kunnen houden.
We zien veel broertjes van ruiters ineens betrokken raken in de vorm van boarders. Jongens die niks met paarden hadden groeien ineens op als boarders die ook als groom meehelpen op competitie dagen.
Mensen die van boardsporten houden kunnen ook zeker hun ei kwijt in deze sport.
Alle paarden en pony’s met een rem, een vooruit en een stuur zijn geschikt voor deze sport. De kleinere paarden en pony’s zijn vaak in het voordeel in de kleinere arena’s omdat deze snel kunnen draaien, de grotere paarden met een ruime galop zien we juist weer vaak meer in hun element in de grotere arena’s waarbij ze flinke meters kunnen maken op de lange lijnen.

Door al deze verschillende mensen met verschillende achtergronden ontstaat er een hele leuke groep mensen die onderling veel interesse tonen in elkaar en elkaar willen helpen om te groeien in de sport. Leeftijd maakt hierin niet uit! Onze junioren boarders staat vaak te overleggen met de ‘grote jongens’ over waar er nog verbeterpunten voor hem zijn. En de ‘grote jongens’ staan soms harder voor hem te juichen tijdens een wedstrijd dan voor de andere volwassen teams!
Wel hopen we dit seizoen nog meer echte junioren teams te kunnen vormen en een speciale klasse voor hun te kunnen gaan runnen op wedstrijden! Want de jeugd is de toekomst!

Nieuwe paarden
Nieuwe paarden en ruiters worden opgeleid met een goed uitgedacht stappenplan. Dit stappenplan is wederom opgezet door Daniel. Vele technieken die we hierin gebruiken komen af van zijn ervaringen met het opleiden van stunt- en filmpaarden.
Op een speelse manier worden alle elementen die met horseboarding van doen hebben in kleine behapbare stapjes aan de nieuwe paarden geintroduceert.
De trainers van Horseboarding Holland zijn opgeleid om dit op een veilige en rustige manier te doen. Ook wordt er pas naar de volgende stap gegaan als de paarden zich 100% vertrouwd voelen bij de voorafgaande handelingen.
Sommige paarden hebben iets meer tijd nodig bij bepaalde handelingen, en die tijd wordt ze dan ook gegeven.
Vele ruiters roepen meteen dat deze sport niet geschikt is voor hun paard. Hun paard zou te schrikkerig of te sensibel zijn hiervoor. Het tegendeel is waar. Bijna alle paarden zijn binnen 1 training met de trainers van Horseboarding Holland klaar om in een galopje de baan door te gaan met een boarder achter zich zonder daar spanning bij te hebben. Dit heeft alles te maken met het feit hoe de paarden het aangeleerd krijgen. Veel sensibele/schrikkerige paarden gaan juist ineens enorm gefocust door de baan heen, omdat ze een duidelijk en simpel doel hebben, de boarder voort trekken.
Zodra ze het concept doorhebben vinden ze het een erg leuk spelletje!

Nieuwe boarders
Mensen die als boarder aan de gang willen hoeven absoluut geen board ervaring te hebben om dit te kunnen doen. Het kost misschien in het begin iets meer tijd om je balans te kunnen houden om het board, maar met veel oefenen is het voor iedereen haalbaar om te genieten als boarder achter een paard. De boarders zonder board ervaring die op een eerste training komen, kunnen allen aan het einde minimaal in een vlotte draf of handgalopje een grote ronde door de hele baan heen.
Zelfs de wereldkampioen horseboarding, Ross Towner van de Horseboarding UK teams: Dead Pigeon en Chill Winston, had nul ervaring met boardsporten voordat hij begon. En nu racet hij de professionele mountainboarders die ook deelnemen eruit!
Tijdens trainingen leren de boarders welk been hun voorste been is op het board. Ze leren te sturen en leren te wennen aan de trekkracht van het paard. Al deze stappen worden eerst gedaan zonder paard, en door een persoon die de boarder voorttrekt.
Pas als de boarder deze technieken onder de knie heeft zal hij zijn eerste meters als horseboarder achter een paard gaan afleggen.

Veiligheid
Om de veiligheid van onze paarden, ruiters en boarders te waarborgen maken wij altijd gebruik van het veiligheidsrelease systeem icm met onze speciale zadelharnassen. Dit systeem is ontwikkeld en al vele jaren getest en verbeterd door Horseboarding International.
Dit systeem zorgt ervoor dat de ruiter met een simpele handbeweging de lijn kan loskoppelen van het paard en er nooit een losse lijn achter het paard kan hangen. Tevens zal het systeem ervoor zorgen dat ook wanneer een ruiter van het paard af valt de lijn automatisch losklikt.
Als dit systeem op de juiste wijze gebruikt wordt (zoals geleerd wordt tijdens Horseboarding Holland trainingen) kunnen er veel onnodige ongelukken voorkomen worden.
Tevens leren wij de boarders, omstanders en organisatie altijd ‘Los’ te roepen als een boarder valt. Dit zorgt ervoor dat de ruiter zich er meteen bewust van is dat er een losse lijn achter het paard komt en ze meteen de lijn los kan maken.
Ruiters zijn ten alle tijden verplicht om hun cap te dragen en dienen de paarden goed passend harnachement te dragen met een borsttuig.
Voor de boarders is het verplicht om tijdens het horseboarden een helm te dragen, beschermers om te hebben en een veiligheidsbril op te hebben.
Over de veiligheidsbril krijgen wij vaak de vraag ‘ waar is dat voor nodig?’. Deze bril zorgt ervoor dat als een paard een kloet zand opschopt met zijn hoef, de boarder deze kloet zand niet in zijn ogen kan krijgen. Ook helpt het tegen opstuivend zand. Want als je zand in je ogen hebt als boarder, kan je de lijn loslaten, want dan zie je echt niks meer.

Sommige mensen vinden de sport er extreem uitzien en durven daarom de eerste stap niet te zetten om te beginnen. Maar je kan de sport zo extreem maken als je zelf wilt. In het begin start je in stap, dan een rustig drafje, dan volgt er een handgalopje en vervolgens ga je de lijnen van het parcours oefenen. Pas als het gehele team zich comfortabel voelt bij deze oefeningen, kan het team het tempo iets ophogen. Zo leer je als team het rustig op te bouwen en groei je mee in de sport. En voor je het doorhebt ga je na 1 wedstrijdseizoen plat door de baan heen.

Copyright © Streekdagen | Disclaimer | Sitemap | Webdesign Nieuw Ontwerp